Logo Logo
Jak zařídit domácí posilovnu
  • 25.11.2021
  • domácí posilovna,

Pravidelný pohyb je jedna z hlavních součástí zdravého životního stylu. Mnoho lidí se však čím dál více dostává ke cvičení od zvedání činek přes trenažéry až k protahování celého těla. Ne vždy je však posilovna otevřena a často máte čas cvičit jen brzy ráno nebo pozdě večer. K tomu mohou být stroje obsazené lidmi nebo je posilovna daleko či nenabízí vše, co byste ke cvičení potřebovali. Proto vám v našem článku poradíme, jak si vybavit domácí posilovnu.

Jak zařídit domácí posilovnu

Jak zařídit domácí posilovnu

Nejprve se podíváme na to, jak si správně posilovnu rozdělit do zón a co by v nich mělo být za vybavení. Následně se již přesuneme k konkrétnímu vybavení, které by mělo být součástí každé správné domácí posilovny. Pojďme na to!

Zóny posilovny

Každá správná posilovna by měla být rozdělená do více zón, ve kterých provádíte různé typy fitness cvičení. První zóna by měla být pro protažení a strečink, ve které bude stačit podložka na cvičení. Časem je však možné dovybavit si ji gymnastickými míči, masážními míčky či masážními válci. Následuje aerobní zóna, ve které nachází útočiště trenažéry jako běžecký pás, rotoped či veslovací trenažér. Je to de facto prostor pro kardio cvičení. Poslední zónou je posilovací zóna, ve které naleznete všechny činky, posilovací stroje, posilovací věž a další vybavení.

Běžecký pás CAPITAL SPORTS PACEMAKER F80

Tipy na vybavení domácí posilovny

Již jsme zmínili různé zóny, které by v posilovně měly být. S tím jde ruku v ruce i vybavení, které by mělo být součástí domácí posilovny. Něco jsme už naťukli a jako základní pomůcku považujeme podložku na cvičení. Můžete se na ní protahovat, cvičit jógu, ale i posilovat. K tomu jsou vhodné gymnastické míče a balanční podložky, které nabízí velké množství balančních cvičení. Tento prostor je možné použít i pro jednoduché kardio pomocí skákání přes švihadlo, které může sloužit jak k tréninku, tak k jednoduchému zahřátí těla. Součástí této zóny mohou být i žebřiny a bradla, se kterými můžete cvičit s vlastní vahou.

Velmi oblíbené jsou domácí trenažéry, které pokryjí velkou část sportů, které nemůžete například provozovat při nevyhovujícím počasí nebo zimním ročním období. Běžecký pás, veslovací trenažér či rotoped jsou jedním z nejoblíbenějších trenažérů. Díky trenažérům dokážete procvičit téměř všechny partie těla a často jsou využívané pro kardio trénink a zvýšení kondice. Většina domácích posiloven neoplývá přílišným prostorem, a proto je dobré co nejlépe a co nejefektivnější využít každé volné místo. Velmi praktickým řešením je posilovací věž, která kombinuje mnoho posilovacích strojů do jednoho. Díky skládacímu mechanismu a kladkovému systému tak může kombinovat jak cviky na nohy, tak na prsa, záda či břicho.

Pro mnohé jsou základem každý pořádné posilovny činky. Ty mohou být buď v podobě jednoručních činek či obouručních činek. Velmi praktické jsou však i Vin-Belly a Ketlebely, které nabízí širokou možnost použití. Co však nechcete je, aby ve vaší posilovně byl nepořádek. Poházené činky či kotouče nejsou zrovna přehledné, a proto doporučujeme stojan na činky a stojan na kotouče, díky kterému budete mít vše rychle a přehledně po ruce.

Dalším vhodným vybavením jsou posilovací lavice, přičemž jsou velmi praktické nastavitelné lavice, které vám umožní cviky v různých polohách. Tak můžete jednoduše kombinovat cviky na záda, prsa i tricepsy. Zajímavým typem je bench lavice, která nabízí možnost posilovaní hrudníku pomocí benche. Rozdíl oproti klasické lavici je ten, že bench lavice nabízí stojan na činku. Mnoho bench lavic kombinují i další prvky v podobě předkopávání, zakopávání či nastavitelné lavice.

Ať jste fanoušky činek nebo spíše trenažérů, tak vám v každém případě doporučujeme navštívit srovnávač sportise.cz, ve kterém nalezente širokou nabídku pomůcek a vybavení pro vaší novou domácí posilovnu!

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli tipy pro vybavení domácí posilovny. Vámi preferované přístroje, hmotnosti závaží a formy strojů či příslušenství na cvičení se bude jistě lišit dle vašich cílů. Jste spíš na crossfit trénink, jde vám jen o kardio nebo chcete jet objem? Při sestavování domácí posilovny záleží čistě na vás. Pokud jste si však nevěděli rady, co všechno byste v domácí posilovně měli mít a jaké existuji praktické alternativy, tak pevně věříme, že díky našemu článku to již víte!