Logo Logo
Jak vybrat trenažér
  • 08.11.2021
  • trenažer, eliptický trenažér, cyklistický trenažér, veslovací trenažér,

Trenažéry jsou velmi oblíbeným sportovním vybavením, které nalézá využití ve fitcentrech i domácnostech. Pokud hledáte trenažér do domácnosti, tak máte na výběr z vícero druhů. Podle čeho si však vybrat? Na to se podíváme v našem článku!

Veslovací trenažér

Jak vybrat trenažér

Projdeme si 3 nejznámější domácí fitness trenažéry, které se liší pohybem při cvičení i partiemi, které se na těchto zařízeních stimulují. Povíme si také jejich vlastnosti, výhody a nevýhody a samozřejmě nezapomene zmínit cenově rozpětí těchto přístrojů.

Eliptický trenažér

Pokud hledáte trenažér, který vám pomůže s hubnutím či nabráním svalové hmoty, tak je eliptický trenažér správnou volbou. Šlapáním aktivujete lýtkové, stehenní a hýžďové svaly, zatímco pohybem madel aktivujete ramena, prsní svaly a paže. K tomu vás pohyb na eliptickém trenažéru nutí držet svá záda vzpřímeně a břicho jemně zatnuté.

Výhodou však není jen velké množství zapojených svalů. Díky plynulému pohybu je cvičení na eliptickém trenažéru šetrné ke kloubům, jelikož naprosto odpadají nárazy a dorazy, které nalezneme například u běhu. To je důvod, proč je to velmi dobrým typem trenažéru pro lidi s nadváhou. Eliptický trenažér je také vhodným vybavením pro lidi trpící bolestmi zad, protože jak jsme již zmínili, pohyb na něm vás nutí držet zdravě vzpřímenou polohu. Jelikož pohyb na tomto trenažéru imituje chůzi, tak je velmi dobrý pro posílení kondice.

Co se týče ceny eliptického trenažéru, tak nejspodnější cenová hladina se pohybuje kolem 3 000 kč. Velice kvalitní modely pak stojí až 20 000 kč.

Spokey ALEAR UNI - Magnetický eliptický trenažer

Cyklistický trenažér

Jestliže venku řádí zima či jiné, cyklistice nepřející podmínky, tak je ideální variantou cyklistický trenažér. Nejčastěji ho samozřejmě využijí lidé, kteří milují jízdu na kole a nechtějí na ni zanevřít ani v případě, kdy na něm nemůžou vyjet ven. Je to však taky velmi vhodným trenažérem pro lidi, kteří se snaží zhubnout a mají problémy s klouby. Kvůli shrbené cyklistické poloze však není ideální pro lidi trpící bolestmi zad.

Je třeba si uvědomit, že cyklistický trenažér má oproti rotopedu značné rozdíly. Trenažér vám totiž umožní nastavit si trénink v rámci výkonu ve Wattech. Tím se dá velmi jednoduše a přesně regulovat intenzita jízdy na cyklistickém trenažéru vzhledem k vašim cílům. Je to velmi podobné, jako když si nastavíte konstantní rychlost běžeckého pásu dle vaší potřeby.

Rozpětí cen cyklistických trenažérů je opravdu obrovské a naleznete modely za 2 500 kč i 100 000 kč. Při výběru rozhodně záleží, co za funkce od svého trenažéru čekáte a jak často jej chcete využívat. Musíme si uvědomit, že cyklistický trenažér je více sezónním typem trenažéru než jiné zmíněné v našem přehledu. Při lepším počasí totiž většina lidí raději nasedne na klasické kolo.

Veslovací trenažér

Tento typ trenažéru je v domácnostech méně rozšířený, avšak pomalu ale jistě si hledá svoji cestu. Pokud však chcete procvičit svalstvo celého těla s tím, že hlavní fokus bude cílen hlavně na záda, stehna a břicho, pak je veslovací trenažér ideální variantou.

Nejvhodnější je tento typ trenažéru pro lidi trpící nadváhou nebo bolestmi kloubů, jelikož veškeré cvičení probíhá v sedě. Nehrozí tak žádné dopady, jako je tomu u běžeckého pásu. Než se však pustíte do těžšího veslování, tak vám doporučujeme začít na nejnižších převodech a naučit se správnou techniku. Stejně jako při běhu, cyklistice a dalších sportů dokáže nesprávná technika na veslovacím trenažéru způsobit různé zdravotní komplikace.

Ceny veslovacích trenažérů se různí od zhruba 3 000 kč až k 30 000 kč. Je důležité myslet na vlastnosti trenažéru, které ovlivňují jeho cenu, a to jsou například nosnost, vlastní hmotnost, rozměry a možnosti nastavení celého trenažéru. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv typ trenažéru, tak vám v každém případě doporučujeme navštívit srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku trenažérů a dalšího sportovního vybavení a oblečení. 

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si popsali 3 základní domácí trenažéry. Každý z nich má své přednosti a vhodné použití vzhledem například nadváze či bolestem, kterými člověk může trpět. Věříme však, že díky našemu článku již jistě víte, jak vybrat domácí trenažér