Logo Logo
Jak vybrat trekingové hůlky
  • 30.11.2021
  • trekové hole,

Turistika je v České republice jednou z nejoblíbenějších sportovních aktivit, které se věnují lidé různých výkonnostních a věkových skupin. Ať už jste s přáteli na vícedenním pochodu nebo na procházce s prarodiči ke kapli na kopci za městem – vše se počítá. Poslední dobou se těší čím dál větší oblibě trekingové hůlky, které velmi efektivně pomáhají s chůzí hlavně do kopce. V našem článku se podíváme, na co myslet při výběru nových trekových holí.

Jak vybrat trekingové hole

Jak vybrat trekingové hůlky

Nejprve se podíváme na rozdíl mezi trekovými a nordic walking holemi, ze kterého se odpíchneme ke kritériím výběru, na které je potřeba myslet. Na konci článku tak budete přesně vědět, jak vybrat trekové hole.

Trekové hole nebo hole na nordic-walking?

Ze startu trochu správného pojmenování. Mnoho lidí si totiž myslí, že hole na nordic-walking jsou s trekovými holemi totožné. Není to však pravda. Jak jsme již zmínili na začátku našeho článku jsou trekingové hůlky velmi efektivní oporou při chůzi do kopce. V tom spočívá největší rozdíl mezi oběma typy holí, protože nordic walking hůlky jsou koncipovány obecně jako opora pro chůzi.

Pokud je budete chtít od sebe na první pohled rozeznat, tak se zaměřte na hroty a poutka holí. Hole na nordic walking mají velmi těsné poutko pro správný úchop a připomínají tak hůlky na klasické běžecké lyžování. To není náhodou, protože severská chůze se vyvinula právě z lyžařského běhu. Trekingové hole mají za to mnohem volnější poutko, které je podobné jako u holí na sjezdové lyžování. I hroty se různí, přičemž trekové hole mají tupé hroty a hole na NW ostré hroty.

Trekové hole Gabel CARBON FORCE FLK

Kritéria výběru

Když už nyní dokážeme správně poznat trekové hole, tak se pojďme podívat na kritéria výběru, na která byste měli před koupí nových trekingových holí rozhodně myslet. Jedním z nejdůležitějších parametrů bude určitě délka trekových holí. Ta se různí dle výšky uživatele, ale i terénu. Doporučujeme tak sáhnout po kvalitnějších teleskopických holí, kterými si můžete délku jednoduše nastavit dle potřeby.

Po rozměrech přichází určitě další otázka na hmotnost trekingových holí, která se odvíjí od použitého materiálu. Výrobci se snaží dělat co nejlehčí hole, které nebudou namáhat ruce a záda ani při delší chůzi. Přitom však nesmí být narušena životnost, stabilita ale i pružnost holí. Aby trekové hole splňovaly vše zmíněné parametry, tak se k jejich výrobě používá karbon nebo hliník.

Ať už se rozhodnete pro kterékoliv trekové hole, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku modelů trekových holí. 

Již jsme zmínili, jak vypadají poutka trekových holí. Nyní však přichází řada na rukojeti, které jsou velmi důležitou, a přitom někdy podceňovanou částí holí. Musíme si uvědomit, že právě rukojeť je část, která je v téměř permanentním kontaktu s našimi dlaněmi. Velmi se však různí použitý materiál pro výrobu rukojetí, což s sebou přináší i rozdílné vlastnosti. Nejčastějšími materiály jsou přitom plast, korek, guma a pěnové směsi. Obecně nemůžeme říct, který z těchto materiálu je pro vás ten nejlepší, protože velmi záleží na frekvenci používání. Korkové rukojeti však patří mezi nejkvalitnější typy a často jsou doprovázeny i velmi příjemným páskem rukojeti.

Co však můžete rozhodně říct je, že hroty holí citelně zvedají jejich cenu. Mezi základní a nejlevnější typy patří vidiové a ocelové hroty, které se v porovnání s ostatními typy rychle opotřebovávají. Na opačném spektru jsou například karbidové hroty, které jsou velmi odolné a s dlouhou životností. Své hroty si můžete krýt například gumovými násadami, které však rozhodně nedoporučujeme v zimě.

Dalším parametrem je takzvaný antishock nebolí tlumení, odpružení. Pokud máte problémy s klouby, tak vám tento mechanismus velmi odlehčí vibrace a nárazy. Je však nevhodný pro výkonnostní sportovce, jelikož jim ubírá sílu při odrazu. Stejný princip můžeme vidět u horských kol s odpruženou přední vidlicí. Bikeři si při výjezdu do kopce často vidlici zamykají, aby při šlapání a přenosu síly vidlice nepružila a neubírala jim tak sílu.

Samozřejmě velmi záleží na ceně, která se velmi liší od použitých materiálu hrotu, těla hole a rukojetí. Než si začnete trekové hole vybírat je tak velmi důležité vědět, jak často je budete chtít vlastně používat. Pokud je to jednou za čas, tak rozhodně postačí trekové hole s plastovou rukojetí a ocelovým hrotem s cenou kolem 1 000 kč. Kdo má však v plánu větší frekvenci používání, tak doporučujeme již investovat do holí dražších než 1 000 kč, které nabídnou mnohem lepší vlastnosti pro častější užívání.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli, jak vybrat trekingové hole. Než začnete s výběrem, tak je velmi důležité si říct, jak často je chcete vlastně používat? Podle toho se totiž odvíjí jejich nutné vlastnosti a s tím i peníze, které byste měli do trekingových holí investovat. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, které trekingové hole jsou přesně pro vás!