Logo Logo
Jak vybrat kopačky
  • 06.11.2021
  • kopačky,

Fotbal je nejrozšířenější kolektivní hrou světa, kterou vám jistě nemusíme představovat. Kdo ji však chce ovládnout, ten potřebuje kromě fotbalového míče taky kvalitní kopačky. V našem článku se podíváme na faktory a kritéria, na která je důležité při výběru nových kopaček myslet.

Jak vybrat kopačky

Jak vybrat kopačky

Hned ze startu se podíváme na druhy kopaček, které se liší použitím na konkrétní herní povrchy. Díky tomu už budete mít pomalu představu, jaký typ kopaček je přesně pro vás. Následně si projdeme správnou údržbu kopaček a jaké se používají materiály. Pojďme na to!

Herní povrch

Nejdůležitějším faktorem je terén, na kterém chcete fotbal hrát, protože podle toho se různí i typy kopaček, které na trhu naleznete. Pokud byste si například pro sálový fotbal vybrali kopačky s kolíky, tak by vám hra moc nešla a majitel halové plochy by vás zadupal do země, protože mu ničíte povrch. Pojďme si tedy projít základní rozdělení kopaček a na který typ povrchu jsou určené.

Začneme nejznámějšími a nejrozšířenějšími lisovkami, které jsou opatřeny lisovanými špunty a v závislosti na povrchu se vyrábějí ve vícero provedeních. Prvním provedením je FG, což je typ lisovek vhodný pro suché či mírně vlhké hřiště s přírodním trávníkem. Dalším typem lisovek jsou AG, které jsou pro hru na umělém trávníku. Mají zesílenou konstrukcí a větší počet špuntů. Dalším typem je HG, což jsou lisovky s nízkými špunty. Tento typ lisovek je vhodný pro přírodní povrchy, umělé trávníky i škváru. Pokud však hledáte univerzální model, tak to budou lisovky FG/AG, které jsou vhodné jak na přírodní, tak umělou trávu.

Dalším stupněm jsou takzvané lisokolíky. Ty jsou opatřeny lisovanými špunty jako lisovky a kovovými kolíky, které jsou na kolíkových kopačkách. Lisokolíky naleznete pod zkratkou SG/GF a používají se pro hru na suchém i tvrdém povrchu. Pak už následují kolíky SG, které mají na podrážce plastové nebo kovové kolíky. Tento typ kopaček je vhodný pro mokré a zablácené přírodní hřiště.

Nike MERCURIAL VAPOR 13 FG

Na závěr jsme si nechali kopačky na speciální povrchy, čímž jsou sálovky IN a turfy TF. Sálovky se používají pro sálovou kopanou, avšak často nalézají využití i pro hru jiných halových sportů. Turfy jsou výborným typem kopaček pro hru na umělé trávě s krátkým vlasem. K tomu je uzpůsobena i podrážka turfů, na které se nachází velké množství krátkých špuntů. Ať už hledáte kterýkoliv typ kopaček, tak doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku kvalitních modelů kopaček, sálovek a turfů na všechny povrchy. 

Rozpočet

Než se však pustíte do volby nových kopaček, tak je potřeba si vymezit rozpočet, který na ně máte připravený. Levnější modely jsou samozřejmě méně kvalitnější s horší úpravou švů a z méně kvalitních materiálů. U materiálu se však musíme zastavit. Mnoho hráčů totiž nedá dopustit na kožené kopačky, které vynikají pohodlností, pevností a odolností. Pokud však hledáte špičkové kopačky, které nosí profesionální hráči, tak se v drtivé většině bude jednat o modely ze syntetických materiálů s pleteným svrškem.

Péče a údržba

Jako u všeho prodlužuje správná péče a údržba životnost i kopačkám. Pokud si kopačky nasazujete, tak je vždy důkladně rozšněrujte, aby se vám kopačka dobře obouvala. Jestliže začnete kopačky nasazovat přes patu, tak velmi rychle ztratí své vlastnosti v oblasti opory paty a samozřejmě nebudou vypadat moc pěkně.

Pokud scházíte ze hřiště, tak kopačky vždy oklepejte a zbavte bláta a trávy. Následně si je nezapomínejte v tašce a vždy je řádně vysušte. Avšak nikdy je nesušte na krbu, topení či přímém slunci. To by mohlo vést k popraskání materiálu kopaček. Stačí, když zevnitř i zvenku vyschnou na čerstvém vzduchu. Pro údržbu používejte krémy, které jsou určené na povrch vašich kopaček.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Před výběrem nových kopaček je tedy velmi vhodné vědět, na jakém povrchu máte v plánu hrát. Od toho se bude odvíjet typ kopaček, mezi kterými si budete vybírat váš nový model. Věříme, že díky našemu článku již víte jak na to