Logo Logo
Jak vybrat kolečkové brusle
  • 24.11.2021
  • kolečkové brusle,

Jízda na kolečkových bruslích patří mezi velmi oblíbené letní volnočasové sporty, které nabízejí spoustu zábavy pro děti i dospělé. Jak velké mají mít kolečkové brusle kolečka? Jak tvrdá mají kolečka být a který typ kolečkových bruslí si vybrat? To se dozvíte v našem článku!

Jak vybrat kolečkové brusle

Jak vybrat kolečkové brusle

Nejprve se podíváme na nejrozšířenější typy kolečkových bruslí, které na trhu naleznete. Podíváme se taky na jejich rozdíly a nejvhodnější využití. Následně pak přejdeme ke kritériím, na která byste při výběru nových kolečkových bruslí měli myslet. Pojďme na to!

Typ kolečkových bruslí

Při výběru kolečkových bruslí je potřeba vědět k čemu je chcete používat. Chcete jezdit po cyklostezce na vyjížďky nebo preferujete co nejrychlejší jízdu či se chystáte v nich předvádět triky ve skateparku? Dle toho se totiž volba správného typu kolečkových bruslí, které se nyní projdeme.

Asi nejoblíbenějším typem jsou fitness kolečkové brusle, které jsou určené pro rekreační jízdu. Jsou vhodné pro začátečníky i pokročile a mezi jejich charakteristiky patří měkká bota pro pohodlné nošení. Nejčastěji je naleznete se 3 či 4 kolečky. Pokud vás však zajímá co nejvyšší rychlost, tak jsou pro vás vhodné speed kolečkové brusle. Díky možnostem, které nabízí se odvětví používání jmenuje inline rychlobruslení a taktéž je nejčastěji naleznete se 3 nebo 4 kolečky.

Dámské in-line brusle KR2 Alexis

Jiným typem jsou freeride a freestyle kolečkové brusle. Freeride kolečkové brusle mají pevnou botu pro co nejlepší stabilitu a jsou vhodné pro jízdu ve městě. Freestyle kolečkové brusle jsou velmi podobné, avšak musí umět absorbovat dopady po skocích ve skateparku. Zajímavým typem jsou kolečkové brusle na nordic skating, které se používají na jízdu v terénu. Mají 2 velká kolečka, která dobře snáší jízdu po terénu a pohodlnou botu. Dalším typem jsou trekové kolečkové brusle, které mají klasický retro vzhled. Mají 4 větší kolečka a používají se jak pro jízdu, tak pro tanec na bruslích, respektive rollerdance.

Ať už hledáte jakýkoliv typ kolečkových bruslí, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku inline bruslí pro všechny výkonnostní skupiny, o kterých bude řeč v další části našeho článku.

Výkonnostní kategorie

Dalším důležitým parametrem je vaše výkonnostní kategorie a je potřeba, aby přitom byl člověk sám k sobě upřímný. Není nejvhodnější, abyste se bez předešlých zkušeností ihned vrhli na inline rychlobruslení. Pro začátečníky tak doporučujeme fitness kolečkové brusle, které jsou takovým univerzálem. Naučíte se na nich správnou techniku a časem sami začnete nalézat, které prvky jízdy na kolečkových bruslí se vám líbí nejvíce. Od toho se pak můžete odpíchnout ke specializovaným kolečkovým bruslím.

Pokročilí a zkušení jezdci už vědí, co od jízdy na kolečkových bruslí očekávají a často si už kupují specializované modely na konkrétní odvětí. Kdo má rád pohodovou jízdu po městě, tak pro toho bude ideální volba v podobě freeride bruslí. K tancování jsou velmi vhodné trekové brusle a pro předvádění skoků a triků doporučujeme freestyle kolečkové brusle. Co se týče speed bruslí, tak ty doporučujeme už opravdu zkušeným jezdcům, kteří si jsou na inline bruslích naprosto jistí a vědí, jak v různých situacích při vysoké rychlosti reagovat.

Kolečka

Tvrdost a velikost koleček jsou jedním z nejdůležitějších parametrů, protože se jedná o části kolečkových bruslí, které jsou přímo v kontaktu s povrchem, po kterém jedete. Začněme tvrdostí koleček. Měkká kolečka jsou obecně vhodnější pro začátečníky, které dobře tlumí nerovnosti, avšak nenabízejí dosáhnutí vysokých rychlostí. Pro vyšší rychlosti volte kolečka s tvrdí 80A a více, avšak počítejte s nižším tlumením. Tvrdší kolečka mají oproti měkkým kolečkám delší životnost.

Kolečkové hokejové brusle Bauer RH XR300

Obecně platí, že na větších kolečkách dosáhnete vyšších rychlostí a zvládnete na nich jízdu v náročnějším terénu. Mají však horší stabilitu než menší kolečka. S nimi zas na druhou stranu nedosáhnete takových rychlostí, avšak nabídnou vyšší stabilitu. Proto jsou menší kolečka vhodná hlavně pro začátečníky.

Ložiska

Aby vaše jízda na kolečkových bruslích probíhala co nejhladčeji, tak jsou velmi důležitá kvalitní ložiska. Ta se umísťují do koleček a nabízí plynulou, bezproblémovou jízdu.

Typ boty

Bota kolečkových bruslí se různí s jejich typem. Většinou naleznete měkkou botu, pro kterou se používají hlavně textilní materiály nebo pevnou botu, která je tvořena z pevného plastu. Dámské kolečkové brusle jsou v porovnání s modely pro muže o něco měkčí a užší. Vnitřní bota se dá často velice prakticky vyjmout, čímž se může jednoduše prát nebo čistit. Různí se taky systém upínání bot kolečkových bruslí, přičemž na nich naleznete přezky, suché zipy ale i šněrování. Šněrování je nejčastěji u bruslí na inline hokej. Některé kolečkové brusle kombinují více systému upínání, aby došlo k co nejlepší přilnavosti.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli důležité faktory pro výběru nových kolečkových bruslí. Důležité je před výběrem znát svůj výkonnostní stupeň a k čemu vlastně chcete kolečkové brusle použít. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak si vybrat kolečkové brusle.