Logo Logo
Jak vybrat hokejku
  • 26.12.2021
  • hokejka, hokejová hůl,

Hokejka je nezbytnou výbavou každého hráče hokeje. Na trhu narazíte na různé druhy a typy hokejek, a proto je potřeba umět si vybrat tu správnou, která bude přesně vyhovovat danému hráči. Podle čeho si však správnou hokejku vybrat či jak vybrat hokejku vašemu dítěti? To se dočtete v našem článku.

Jak vybrat hokejku

Jak vybrat hokejku

Nejprve se podíváme na rozdíly v tvrdostech hokejky, které se odvíjí od mnoha parametrů a ovlivňují ovladatelnost puku na hokejce. Následně se přesuneme k dalšímu důležitému parametru, kterým je zahnutí hokejky a na závěr se podíváme na to, jak určit správnou délku hokejky. Pojďme na to!

Hokejová hůl CCM JETSPEED 460 SR COMP 85

Tvrdost

Hokejové hokejky mají různé tvrdosti podle toho, na jakou skupinu hráčů jsou určeny. Například pro děti od 3 let do 10 let je vhodná hokejka s tvrdostí 30 až 50, pro mládež od 11 do 15 let je vhodná hokejka se tvrdostí 40, pro juniory a dospělé od 16 let výše je určena hokejka se tvrdostí 60 až 67. Spíš, než na věku však záleží na hmotnosti a výšce dítěte. Určitě se tedy řiďte dle velikostní tabulky každého výrobce hokejek, ve které je seznam tvrdostí hokejek (flex) k určitým parametrům hráče. Nezapomeňte, že když budete hokejku zkracovat, tak budete zvyšovat její tvrdost (zvyšovat flex). Jestli máte hokejku s flex 85 a kus si ji odříznete podle vámi požadované délky, tak z ní můžete udělat hokejku s flex 90.

Záhyby a zahnutí

Prvním kritériem, které byste měli brát v potaz, jsou záhyby. Jaké druhy záhybů se na trhu nacházejí? Jak se mezi sebou liší? Jaké je doporučení při výběru? Problémy mohou vzniknout, pokud budete chtít porovnat stejné či podobné záhyby od různých výrobců. Mnoho z nich totiž mají různá kódová označení záhybu či záhyby označují dle různých hokejistů. Největší klasikou však bývá zahnutí P92 od Baueru, které je kompatibilní se zahnutím P29 od CCM. Výrobci však nabízejí široké spektrum záhybů, které mají velký vliv na ovladatelnost puku na holi. Nesmíme však zapomenout na naprosto základní rozdělení holí spojené se zahnutím a to je, zda je čepel hole zahnuta doleva či doprava, respektive zda jste pravák nebo levák.

Ať už vám vyhovuje kterýkoliv záhyb hokejové hole, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku hokejek pro všechny věkové i výkonnostní kategorie.

Správná délka hokejky

Správná délka hokejky se odvíjí čistě od výšky hráče. Mnoho rodičů dělá u svých dětí chybu, že jim nechají delší hokejku proto, aby vydržela třeba i do další sezony s tím, že do ní doroste. Tento přístup je naprosto zpátečnický a dětem bude dělat hra s delší holí problém. Pokud měříte hokejku v obchodě, tak by měla být hokejistovi po nos. Jestliže ji měříte v bruslích, tak by měla hokejka být po bradu.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Člověk by řekl, že jaká hokejka taká hokejka. Při výběru však narazíte na mnoho faktorů, které velmi ovlivňují to, jak se s hokejkou hraje. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak správně vybrat hokejku pro sebe či vaše dítě.