Logo Logo
Jak vybrat fotbalový míč
  • 24.11.2021
  • fotbalový míč,

Fotbal je světovým fenoménem, který dokáže spojovat lidi různých národností, kultur či názorů. K tomu je však potřeba vybavení, bez kterého se při hře neobejdete, a to je fotbalový míč. Člověk by řekl, že míč je prostě míč, avšak mezi modely panuje velká řada rozdílů. V našem článku se na ně podíváme, abyste na konci věděli, jak vybrat fotbalový míč.

Jak vybrat fotbalový míč

Jak vybrat fotbalový míč

Hned ze startu si projdeme různé typy míčů, které se liší použitím a herním povrchem. Následně přejdeme k velikostem, materiálům a hmotnosti fotbalových míčů, které se taktéž různí. Na závěr se pak podíváme, co je certifikace FIFA a na často nejdůležitější faktor. Pojďme na to!

Správný typ

Nejprve se musíme podívat na typ fotbalového míče, který se velmi liší svým zpracováním. Záleží přitom na frekvenci hraní a příležitosti. Rozdělujeme totiž míče na prémiové, tréninkové a zápasové. Každý typ má jiný druh zpracování a nyní myslíme nezávisle na hraném povrchu. Kdo hraje fotbal i na nízké úrovni, tak se často setká s tréninkovými míči a zápasovými míči. Zápasové míče jsou samozřejmě kvalitnější, a proto se šetří na zápasy. Dalším typem jsou mini dovedností míče, které se používají pro zábavu či zlepšení techniky.

Fotbalový míč Nike FLIGHT 5

Povrch

Dalším důležitým faktorem je povrch, na kterém máte v plánu fotbal hrát. Nejčastěji se přitom hraje na přírodní trávě nebo umělé trávě. Velmi oblíbený je takový halový povrch, který je nejčastěji z parket, pryže a dalších materiálových kombinací. Pro nás netradiční, avšak hlavně v latinské Americe rozšířený je plážový fotbal, který má taky svůj speciální typ míče. Druhy míčů se různí zpracováním, velikostí i hmotností. Fotbalový míč na všechny povrchy naleznete v široké nabídce na srovnávači sportise.cz.

Velikost

Velikost fotbalového míče se různí dle typu. Známým rozdílem ve velikosti je mezi fotbalovým míčem na trávu a míčem na sálovou kopanou, přičemž míč do haly je o dost menší a těžší. My si však projdeme velikosti nejrozšířenějšího typu fotbalového míče, a to je míč na trávu.

Budeme se řídit věkovými kategoriemi, které mají na velikost fotbalového míče zásadní vliv. Mimo náš přehled jsou malé dovednostní míče ve velikosti 1 a 2, které se používají pro zábavu nebo trénink technických dovedností. Pro děti do 7 let jsou vhodné fotbalové míče velikostí 3. Starší děti ve věku 8 až 12 by měly hrát s míčem velikosti 4. Od 12 let by se pak už mělo přejít na velikost fotbalového míče 5, se kterým hrají i dospělí.

Hmotnost

Ruku v ruce s velikostí fotbalového míče jde taky jeho hmotnost. Opět se zaměříme na fotbalové míče na trávu. Hmotnost fotbalového míče je také ovlivněna množstvím vzduchu, které má přímý vliv na ovladatelnost míče. Je-li míč moc tvrdý, tak si o něj obrazně řečeno „zlomíte nohu“. Jestli je fotbalový míč moc měkký, tak nenabídne správné herní vlastnosti. Správný tlak vzduchu ve fotbalovém míči by měl od 0,8 do 1 Bar.

Jak se to projeví na hmotnosti fotbalového míče? Hlavním prvkem ovlivňující jeho hmotnost je materiál a zpracování. Proto by měl fotbalový míč velikosti 3 vážit v rozpětí 312 až 340 gramů. O číslo vetší fotbalový míč velikosti 4 by měl mít hmotnost od 340 do 369 gramů. Hmotnost fotbalového míče velikosti 5 by se měla pohybovat v rozmezí 397 až 454 gramů.

Futsalový míč Puma FUTSAL

Materiál

Již jsme párkrát nakousli zpracování a materiál fotbalového míče. Nejčastěji se při jeho výrobě používá polyuretan (PU), polyvinylkarbonát (PVC) nebo kůže. Díky vlastnostem, které polyuretan nabízí je to velmi vhodným materiálem pro zápasové míče. Z PVC se vyrábějí hlavně tréninkové míče a míče na sálovou kopanou. Kožené míče jsou již na ústupu, protože v celkem znatelné míře absorbují vodu. Pokud je tedy chcete použít, tak pro sálový fotbal.

Uvedené materiály jsou však používané pro výrobu povrchu a celkově vnější části fotbalového míče. Je třeba se podívat i na to, co se skrývá uvnitř. Na výběr máte většinou z butylu nebo latexu, přičemž doporučujeme volit spíše latex, který je přizpůsobivější.

Certifikace

Zápasové míče v oficiálních soutěžích musí podléhat regulím FIFA, které míče připouští do zápasů pouze pod podmínkou osvědčení v podobě certifikace FIFA. Nejznámější jsou přitom certifikáty FIFA Quality a FIFA Quality PRO.

Cena

Samozřejmě velmi důležitým faktorem při výběru fotbalového míče je jeho cena. Při výběru se rozhodně řiďte tím, na co chcete fotbalový míč použít. Jestli ho máte na kopání doma s kamarády či svým dítětem, tak naprosto stačí tréninkový míč správné velikosti. Pro zápasy však doporučujeme zápasový míč, který je proto speciálně uzpůsobený.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru fotbalového míče je tedy vhodné vědět, k jaké příležitosti jej chcete použít, jak často a na jakém povrchu. Důležité je také vědět, kdo s ním bude hrát. Jestli to bude dospělý člověk nebo 7leté dítě. Díky našemu článku však pevně věříme, že nyní už víte, jak správně vybrat fotbalový míč