Logo Logo
Jak vybrat chytré hodinky?
  • 07.11.2021
  • chytré hodinky, sporttester,

Chytré hodinky jsou čím dál častějším vybavením, které nás doprovází u sportovních aktivit, ale také během každodenního života. Čím to ale je a podle čeho si nové chytré hodinky vybrat? To se dozvíte v našem článku!

Jak vybrat chytré hodinky?

Prvně se podíváme, jaké vlastně naleznete typy chytrých hodinek a jaké jsou jejich vlastnosti. Následně se už přesuneme na základní, avšak hlavní kritéria, na která byste měli při výběru nových chytrých hodinek myslet. Pojďme na to.

Typy chytrých hodinek

V sekci sportovního příslušenství nalezneme spoustu vybavení, které mají alespoň částečně funkce jako chytré hodinky nebo kombinují některé jejich prvky se sporttesterem. Naprostým základem jsou přitom chytré náramky, které nabízí jen základní funkce spojené se sportovním výkonem.

Více možností již nabízí sportovní hodinky, které dle modelu jsou uzpůsobené ji pro extrémnějších podmínek. Mnoho z těchto multisportovních hodinek nabízí i různé aplikace či možnosti v podobě GPS. Chytré hodinky již nabízí široký výběr aplikací nejen ze sportovního odvětí. Můžete je také použít ke čtení nebo odesílání SMS či telefonování. Možnosti se stále rozšiřují, a přitom si smart watch zachovávají často neutrální, avšak sofistikovaný design. Díky tomu kromě sportovních aktivit se často nosí i v každodenním životě.

Multisportovní chytré hodinky

Kritéria výběru

Na co se tedy při výběru chytrých hodinek zaměřit? Váš fokus by se rozhodně měl orientovat dle vašich představ. Chcete je spíš mít jako módní hodinky nebo opravdu používat k měření různých sportovních dat a využívat přitom širokého množství aplikací, které nabízí. Pro sportovnější verze můžeme doporučit náramky ze silikonových materiálu s jednoduchým ciferníkem. Elegantnější verze pak často naleznete v kovovém provedení. Ať už hledáte chytré hodinky jako módní doplněk nebo sportovní vybavení, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač sportise.cz se širokou nabídkou sportovních hodinek, chytrých hodinek či sporttesterů.

Dalším důležitým kritériem je displej chytrých hodinek. Pokud chcete využít aplikace a možnosti, které mohou chytré hodinky nabídnout, tak doporučujeme vybrat model s velkým displejem a přehledným zobrazením funkcí. Sklíčko displeje by k tomu mělo být patřičně odolné, aby nedošlo během používání k mechanickým poškozením displeje. Důležité je také myslet na čitelnost displeje při dopadu slunečních paprsků.

Odolnost chytrých hodinek je taktéž velmi důležitá a naleznete je pod označením IP s hodnotovým indexem. Nejlepší odolnost mají smart watch s indexem IP68, přičemž číslice 6 udává nejvyšší možné krytí proti prachu a 8 nejvyšší odolnost vůči vodě. Nesmíme zapomenout na baterii, která dokáže velmi ovlivnit možnosti využití funkcí vašich hodinek. Nabití se realizuje pomocí nabíječky a délky výdrže baterie se různí od modelů a používání hodinek.

Jak by řekl anglicky mluvící lidé „last but not least“ jsou funkce chytrých hodinek a jejich kompatibilita s operačními systémy. Musíme si uvědomit, že různé hodinky mají různé operační systémy. Ve většině případů stačí do vašeho mobilu stáhnout aplikaci od výrobce hodinek, čímž dokážete vytvořit spojení mezi hodinkami a chytrým telefonem. Kvalitní výrobci chytrých hodinek mají modely kompatibilní jak s iPhone, tak androidem či Windows phone. Rozhodně doporučujeme si to však předem ověřit!

Funkce chytrých hodinek se různí od těch základních jako stopky, GPS, měření tepu, barometr či výškoměru. K tomu můžete mít spoustu sportovních aplikací, které měří hodnoty speciálně dle provozovaného sportu. Sofistikované modely však nabízejí i možnost volání, posílání či přijímání SMS a další. Často nabízí chytré hodinky tolik možností, které ani nevyužijeme.

Závěr

Při výběru chytrých hodinek tak velmi doporučujeme se řídit tím, k čemu je vlastně chcete použít. Pokud si potřebujete měřit časy a tepovou frekvenci při běhu, tak pro vás budou chytré hodinky plné nadupaných aplikací celkem zbytečné. To však neznamená, že nemůžete pomalu ale jistě objevovat možnosti, které vám takové chytré hodinky nabízejí a naplno využít jejich potenciál!