Logo Logo
Jak vybrat běžecké boty
  • 27.01.2022
  • běžecké boty,

Běžecká bota je jednou z nejdůležitějších součástí běžeckého vybavení. Chrání vaše nohy, absorbuje nárazy a poskytuje extra podporu pro různé typy běhu. Najít ty správné běžecké boty však může být obtížné, protože na dnešním trhu existuje tolik možností. Abychom vám pomohli najít perfektní běžecké boty pro vaše potřeby, uvádíme několik tipů, na které byste měli při nákupu pamatovat.

Jak vybrat běžecké boty

Jak vybrat běžecké boty

Nejprve se podíváme na různé typy běžeckých bot, které se liší podle vhodného použití v terénu. Následně si projdeme důležité parametry jako odpružení, správná velikost, podrážka a další. Více se dozvíte v našem článku!

Terén

Při běhu vaše noha dopadá na zem určitým způsobem v závislosti na povrchu, po kterém běžíte. Různé běžecké povrchy vyžadují různé typy bot, které poskytují vhodné odpružení a podporu. Zde je návod, jak vybrat běžecké boty podle terénu:

Pokud běháte po silnicích nebo zpevněných površích, budete potřebovat silniční běžecké boty. Tyto boty mají hladký a tvrdý povrch, který umožňuje chodidlu rychlý a efektivní pohyb. Silniční běžecké boty jsou navrženy tak, aby poskytovaly minimální odpružení a jsou obvykle lehké, takže v nich můžete běžet rychleji. Pokud běháte v terénu nebo po stezkách, budete potřebovat terénní běžecké boty. Terénní běžecké boty mají odolnější povrch, který pomáhá lépe přilnout k nerovné zemi než silniční běžecké boty. Jsou o něco těžší než silniční běžecké boty, protože mají tužší podrážku a zabudovanou ochranu před kameny a jinými nečistotami podél stezky.

Terénní běžecké boty mají také silnější mezipodešev pro extra odpružení a také pevnější podrážku, která chrání vaše nohy před nepředvídatelnými povrchy na stezce. Mají také drážky probíhající přes spodní část podešve, aby umožnily hladší přechod z paty na špičku. Kromě toho se běžecké boty liší podle typu v závislosti na vašich běžeckých schopnostech a preferencích. Pokud běháte lehkým tempem nebo běháte na krátké vzdálenosti, běžecké boty mohou být vaší nejlepší volbou. Tato bota nabízí stabilní platformu a přitom vám stále umožňuje cítit půdu pod nohama. Mají obvykle lehký rám a celkově pevný pocit.

Pánská běžecká obuv Asics GEL-NIMBUS 23 12

Pokud běháte středním tempem, budou pro vás nejvhodnější stabilizační běžecké boty. Tento typ běžeckých bot poskytuje extra podporu a odpružení pro běžce, kteří by mohli mít nadměrnou pronaci. Neutrální běžecké boty jsou nejlepší pro běžce, kteří mohou mít supinaci, zatímco běžecké boty se stabilizačními prvky, jako je výstup na vnitřní straně paty, mohou pomoci s nápravou nadměrné pronace. Konečně, běžecké boty, které mají jak stabilitu, tak odpružení, se opotřebovávají rychleji než běžecké boty, které poskytují pouze jednu z těchto funkcí nebo žádnou z nich.

Pokud běháte ve vysokém tempu, budou pro vás nejvhodnější pohybové běžecké boty. Tento typ běžeckých bot pomáhá korigovat pronaci nebo supinaci přidáním dodatečné podpory klenbě nohy. Pohybové běžecké boty mají menší odpružení než běžecké boty s prvky stability, ale více než běžecké boty, které žádné prvky stability nemají.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv typ běžeckých bot, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku sportovního oblečení a vybavení. 

Odpružení

Pokud jde o běžecké boty, existuje několik věcí, které musíte vzít v úvahu při výběru toho správného páru pro vás. Jedním z nejdůležitějších faktorů je odpružení. K dispozici jsou různé úrovně odpružení a je důležité najít správné množství pro vaše potřeby. Zde je návod, jak vybrat správnou úroveň tlumení pro vaše běžecké boty:

Rozhodněte se, kolik odpružení potřebujete.

  • Pokud jste začínající běžec nebo neběháte často, nepotřebujete tolik odpružení jako někdo, kdo pravidelně běhá dlouhé tratě. Rozhodněte se, co je pro vás a vaše potřeby nejlepší.

Zvažte typ běhu, který budete provozovat.

  • Pokud neběháte příliš často nebo běháte na rovném povrchu, nepotřebujete tolik odpružení pro ochranu proti nárazům. Čím méně odpružení potřebujete, tím lehčí a pružnější bude vaše bota. Silnější odpružení může být lepší, pokud běháte v méně rovném terénu a potřebujete větší ochranu.

Poznejte svou běh

  • Pokud se při běhu nadměrně pronujete nebo se převalujete na vnitřní stranu chodidla, tlumené běžecké boty vám pomohou snížit stres na vaše svaly a klouby v důsledku dopadu pronace. Pokud však supinujete, tlumené běžecké boty zvýší dopad vaší nohy na zem. V tomto případě je lepší méně odpružená bota, abyste se chránili před zraněním.

Výběr správné úrovně odpružení může zahrnout vaše pravidelné rutiny a pomůže vám udržet si radost a zdraví při běhu!

Pokud jste náchylní ke zranění, je nejlepší zvolit běžecké boty s mírným odpružením, protože poskytují největší ochranu proti nárazu. Pokud se teprve pouštíte do běhu nebo běháte na delší vzdálenosti, střední odpružení je také dobrou volbou pro začínající běžce, protože nabízí lepší tlumení nárazů. Středně polstrované boty mají obvykle silnější podpatky a podrážky, které poskytují více vycpávky, aby vaše nohy byly pohodlné při dlouhých bězích.

Pokud běháte po stezkách s mnoha nerovnostmi a nerovným terénem, možná budete chtít zvolit běžecké boty s maximálním tlumením. Tento typ bot nabízí běžcům při tréninku největší ochranu proti nárazům a tlumení nárazů, ale je důležité si uvědomit, že silnější podrážky u těchto typů bot omezují vaši schopnost cítit zem pod vámi.

Správná velikost

Při nákupu běžeckých bot je důležité pořídit si správnou velikost. Příliš malé boty budou nepohodlné, příliš velké mohou způsobit uklouznutí v terénu. Pokud se pohybujete mezi velikostmi, je obvykle lepší jít s větší velikostí. Při běhu, stejně jako u trekkingu, se vám totiž roztáhnou nohy a nechcete, aby vám byly boty příliš těsné.

Pokud váháte, zda si běžecké boty jít koupit do obchodu nebo si je objednat přes e-shop, tak vám poradíme spolehlivou techniku, jak si správně změřit velikost nohy a objednat si tak běžecké boty z pohodlí domova. Položte nohu na kus papíru a obkreslete ho. Poté změřte délku a šířku chodidla pomocí pravítka nebo měřicí pásky. Pomocí této techniky můžete také zjistit, zda budete pravděpodobně potřebovat úzké boty nebo široké boty.

Podrážka

Pokud jde o běžecké boty, je důležité mít správné odpružení, které ochrání vaše nohy a klouby. Jak si tedy vybrat tu správnou podrážku pro vás? Prvním krokem je najít podrážku, která vám bude pohodlná. Různí běžci mají různé preference a na trhu je celá řada podrážek, takže si udělejte čas a vyzkoušejte několik různých podrážek a uvidíte, která z nich bude nejlepší.

Dalším krokem je zvážit, kolik odpružení potřebujete. Pokud jste někdo, kdo běhá na dlouhé vzdálenosti, budete potřebovat více odpružení než někdo, kdo běží jen několik kilometrů najednou. Je také důležité myslet na povrchy, po kterých běháte. Pokud většinou běháte po trávě nebo prašných cestách, možná nebudete potřebovat tolik odpružení jako někdo, kdo často běhá po asfaltu.

Nakonec si vyberte podrážku vyrobenou z materiálů, které jsou pohodlné pro vaše nohy a dlouho vydrží. Většina běžeckých bot bude buď kožená, ze syntetické kůže nebo síťoviny; můžete si vybrat, co je pro vás nejpohodlnější. Je také důležité vzít v úvahu samotnou podrážku a to, zda bude dobře držet v průběhu času a poskytne dostatek odpružení během vašich běhů. Výběr podrážky na běžeckých botách není obtížný, když znáte některé z hlavních aspektů. Jakmile najdete takovou, která je pohodlná pro vaše nohy, poskytuje dostatečné odpružení pro ochranu vašich kloubů a budete se cítit dobře na různých površích, budete připraveni vyrazit na cestu!

Pánská běžecká obuv Salomon XA PRO 3D V8 GTX černá 12

Mezipodešev

Když kupujete nový pár běžeckých bot, mezipodešev je jedním z nejdůležitějších faktorů, které je třeba zvážit. Mezipodešev je část boty, která tlumí nárazy a poskytuje odpružení, takže je důležité vybrat mezipodešev, která bude pohodlná a podepřená.

K dispozici je několik různých typů mezipodešví, jak tedy víte, která je pro vás ta pravá? Zde je několik tipů, jak vybrat mezipodešev u běžeckých bot:

  • Nejprve se zamyslete nad tím, jak obvykle běháte. Pokud máte tendenci běhat po tvrdém povrchu, budete potřebovat mezipodešev, která dokáže absorbovat hodně nárazů. Pokud obvykle běháte na měkkém povrchu, budete chtít mezipodešev, která je o něco pevnější.
  • Pokud máte vysoké nebo ploché klenby, budete chtít mezipodešev, která je podpůrná
  • Pokud máte nadměrnou pronaci, poohlédněte se po botě s extra odpružením a materiálem pod klenbou, který zajistí stabilitu.

Stabilizační prvky

Když hledáte pár běžeckých bot, je důležité najít ty správné prvky stability. To zajistí, že vaše boty vám budou účinně poskytovat podporu, kterou potřebujete. Existují různé způsoby, jak vybrat správné stabilizační prvky pro vaše běžecké boty. První věc, kterou byste měli udělat, je určit, jaký typ běžce jste. Existují tři kategorie: běžci s pronací, supinací a neutrální běžci. Běžci s pronací potřebují větší stabilitu než ostatní běžci, zatímco supinací potřebují menší stabilitu. Neutrální běžci nepotřebují žádnou pomoc v oddělení stability.

Jakmile určíte svou kategorii, můžete se podívat na mezipodešev boty. Mezipodešev je část boty, která zajišťuje stabilitu. Pokud spadáte do kategorie se supinací, měli byste se poohlédnout po botě s měkčí mezipodešví. Předejdete tak zranění a poskytnete větší pohodlí při běhu. Jestliže spadáte do kategorie s pronací, pak musíte najít botu, která má adekvátní podporu. Správná podpora bude něco, co je dostatečně pevné, aby se zabránilo zranění, ale ne tak tvrdé, aby to bylo nepříjemné. Při pohledu na mezipodešev máte dvě možnosti: pevnější podporu nebo měkčí podporu.

Pokud jste neutrální běžec, pak by vaše bota měla mít stabilní a odolnou mezipodešev. Něco tak odolného vydrží roky provozu. Než se vydáte ven a koupíte si běžecké boty, je důležité věnovat čas tomu, abyste zjistili, jaký typ běžce jste. Jakmile to budete vědět, pak bude výběr správných stabilizačních prvků na běžeckých botách mnohem jednodušší.

Vložky

Když hledáte pár běžeckých bot, je důležité najít ty správné prvky stability. To zajistí, že vaše boty vám budou účinně poskytovat podporu, kterou potřebujete. Vložky jsou důležitou součástí běžeckých bot, protože poskytují odpružení a savost. Existují různé způsoby, jak vybrat správné vložky do běžeckých bot.

První věc, kterou byste měli udělat, je určit, jaký typ běžce jste. Opět se budeme řídit kategoriemi běžců s pronací, supinací a neutrálních běžců. Běžci s pronací potřebují více odpružení než ostatní běžci, zatímco běžci se supinací potřebují méně odpružení. Neutrální běžci nepotřebují žádnou pomoc v oddělení tlumení. Jakmile určíte svou kategorii, můžete se podívat na mezipodešev boty. Mezipodešev je část boty, která poskytuje odpružení a savost. Pokud váš běžec spadá do kategorie se supinací, měli byste se poohlédnout po vložce s lepším odpružením a savostí. Předejdete tak zranění a poskytnete větší pohodlí při běhu.

Pokud váš běžec spadá do kategorie s pronací, pak musíte najít vložku, která má adekvátní podporu. Správná podpora bude něco, co je dostatečně pevné, aby se zabránilo zranění, ale ne tak tvrdé, aby to bylo nepříjemné. Při pohledu na mezipodešev máte dvě možnosti: pevnější podporu nebo měkčí podporu. Pokud jste neutrální běžec, pak by vaše bota měla mít stabilní a odolnou mezipodešev. Něco tak odolného vydrží roky provozu.

Časté chyby při výběru běžeckých bot

Když hledáte nový pár běžeckých bot, je důležité se vyvarovat některých běžných chyb. Zde jsou čtyři chyby, kterým je třeba se vyhnout:

  • Nákup příliš velkých nebo příliš malých bot
  • Výběr špatného typu obuvi pro vaše potřeby
  • Kupovat boty na běh jen proto, že jsou ve slevě

Abyste se vyhnuli těmto chybám, měli byste si běžecké boty před nákupem prozkoumat. Podívejte se na recenze online, abyste viděli, které z nich jsou nejlepší, a kupte je. Také si vyzkoušejte každý pár bot, abyste se ujistili, že sedí správně nebo si pomoci námi zmíněné strategie změřte nohu doma. Věříme, že díky našemu článku víte, jak správně vybrat běžecké boty.